Menu

Blackjack Strategie Splitsen

Blackjack is al meer dan honderd jaar één van de meest populaire kansspelen en het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren zal gaan veranderen. Door de grote populariteit van het spel zijn er de afgelopen jaren heel wat blackjack varianten op de markt gekomen. Een vaste optie die in het originele spel veel gebruikt wordt is het splitsen en ook in haast alle nieuwe varianten op het spel is splitsen nog steeds mogelijk. Maar wat is splitsen nu precies? En – nog belangrijker – wanneer kan het je helpen en wanneer kun je het misschien beter niet doen?

Wat houdt splitsen in

splitsen

Het is natuurlijk wel handig om eerst te weten wat splitsen nu precies inhoudt. Bij blackjack krijgt elke speler aan het begin van elke ronde twee kaarten gedeeld. Als je twee dezelfde kaarten heb – dus twee achten, heren of azen bijvoorbeeld – dan kun je ervoor kiezen om deze kaarten te splitsen. In dat geval worden de kaarten naast elkaar gelegd en krijgt de speler voor elk van beide kaarten nog een extra kaart gedeeld. De speler zal hiervoor wel nog een keer de inzet in moeten zetten. Nu heeft de speler dus twee handen waarmee hij of zij tegen de deler speelt en dus meer kans om de hand van de deler te verslaan en deze ronde winst te maken.

Het kan overigens zo zijn dat je een bepaalde blackjack variant speelt waarbij het niet mogelijk is om te splitsen. Kijk dus altijd eerst even goed in de regels van het spel dat je van plan bent te gaan spelen, om niet voor onverwachte verrassingen komen te staan als je eenmaal aan het spelen bent. Daarbij is het vaak ook mogelijk om door te splitsen. Als je bijvoorbeeld twee vrouwen gedeeld krijgt en en vervolgens na het splitsen nog een vrouw gedeeld krijgt, is het soms mogelijk deze nog een keer te splitsen. Ook dit is altijd in de regels terug te vinden.

Wanneer wel of niet splitsen?

Nu je weet wat splitsen inhoudt, wil je natuurlijk weten of het slim is om te splitsen of juist niet. Om je daarbij te helpen, hebben we hieronder een tabelletje voor je geplaatst, waar je precies in kunt zien met welke kaarten je nu wel of niet moet splitsen. In de linker kolom zie de kaarten die je zelf hebt. Bovenaan zie je de open kaart van de deler. Vervolgens kun je opzoeken wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

STRATEGIE TABEL SPLITSEN

 2345678910A
2-2SSSSSSKKKK
3-3SSSSSSKKKK
4-4KKKSSKKKKK
5-5DDDDDDDDKK
6-6SSSSSKKKKK
7-7SSSSSSKKKK
8-8SSSSSSSSSS
9-9SSSSSPSSPP
10-10PPPPPPPPPP
A-ASSSSSSSSSK

LEGENDA TABEL PAREN EN SPLITSEN

Hieronder zie je wat de betekenis is van de kleuren in de tabel en de bijbehorende actie om je als blackjack speler aan de voorschriften te houden om de blackjack basisstrategie te volgen in het geval dat je twee gelijke kaarten gedeeld krijgt en dus de mogelijkheid hebt om te splitsen.

 Eerste kaart van de Dealer
 De twee gelijke kaarten van de speler
K
Speler dient een Kaart te kopen
P
Speler dient te Passen
S
Speler dient te Splitsen
D
Speler dient te Dubbelen (Double Down)

Nu begrijpen we dat je dit overzicht niet altijd bij de hand zult hebben. Daarom hebben we hier drie vaste regels voor wanneer je wel moet splitsen en drie regels voor wanneer je dat juist niet moet doen.

Wanneer altijd splitsen!

  • Bij eigenlijk elke hand is het soms slim om wel te splitsen en soms niet, maar als je twee azen gedeeld krijgt, is het altijd slim om te splitsen. Op die manier heb je meer kans om een sterkere hand te krijgen. Als je niet zou splitsen, heb je een hand van 12 punten (een aas telt als 11 en de ander als 1). Je hebt dan een 9 nodig om 21 te maken. Als je een 10 punten kaart krijgt, heb je weer 12 en maakt weer alleen een 9 21 punten. Als je echter splitst, heb je met elke aas veel meer kans om 21 te maken, omdat dan alle 10 punten kaarten goed zijn.
  • Naast azen is er nog een paar dat je altijd moet splitsen en dat zijn de achten. Het is erg moeilijk om een goede hand te krijgen als je de achten niet zou splitsen. Je kansen zijn nog steeds niet geweldig als je ze wel splitst, maar die zijn in elk geval al een stuk beter. Als je niet splitst, heb je 16 punten en is de kans 60% dat je boven de 21 punten uit gaat komen met de volgende kaart. Als je splitst, kun je in elk geval al niet bust gaan bij de eerste kaart, dus dat is hoe dan ook winst.
  • Om dezelfde redenen die we hier al geven hebben, is het ook altijd slim om je achten en azen door te splitsen als die mogelijkheid hebt.

Wanneer nooit splitsen!

  • Splits nooit tienen. Dit is een fout die door veel beginners en ook nog steeds door enkele gevorderde spelers wordt gemaakt. Als je twee tienen hebt, heb je 20 punten – het op één na hoogste aantal dat je kunt halen. Door de tienen te splitsen is de kans groter dat je uiteindelijk met een slechtere hand komt te zitten, dan met een betere.
    Er zijn overigens enkele kaart tel strategieën die in uitzonderlijke gevallen wel voorschrijven om tienen te splitsen, maar dat is alleen van toepassing als je gaat kaarten tellen en die specifieke strategie gebruikt.
  • Splits nooit vieren. Als je vieren splitst kom je alleen maar met zwakke handen te zitten die moeilijk te winnen zijn. Om te splitsen zal je de inzet die je hebt gedaan moeten verdubbelen en in het geval van vieren is dat eigenlijk altijd zonde van het geld.
  • Ook twee vijven moet je nooit splitsen, maar weer om andere redenen. Twee vijven zijn samen 10 punten. Zolang de deler geen aas of tien punten kaart heeft liggen is het veel slimmer om te dubbelen met twee vijven als je die optie hebt. Heeft de deler wel een aas of tien punten kaart, hit dan gewoon, maar ga niet splitsen.

We hopen dat we je een beetje op weg hebben kunnen helpen met deze tips. Probeer het eens gratis zelf uit bij één van de online casino’s op de volgende pagina!