Azen en vijven tellen

aas

Het is weer eens tijd voor een nieuwe blackjack tip. Inmiddels hebben we al heel wat verschillende tips en strategieën behandeld op deze website en ook hebben we al gekeken naar verschillende manieren waarop je kaarten kunt tellen. Een van de meest simpele en tegelijk een van de meest effectieve manieren van kaarten tellen hebben we echter nog steeds niet behandeld, maar daar gaat vandaag verandering in komen. Het tellen van de azen en de vijven is een van de simpelste manieren om een voordeel voor jezelf te behalen bij het blackjack spel en wordt daarom veelvuldig gebruikt. Toch kan deze simpele truc je heel wat voordeel opleveren. Lees hier hoe het in zijn werk gaat.

Waarom azen en vijven

Dat de aas zo ongeveer de belangrijkste kaart in blackjack is, weet iedereen die het spel weleens heeft gespeeld. Niet alleen is de aas de enige kaart waarbij je kunt kiezen of deze 1 of 11 punten waard is, het is ook de enige kaart die 11 punten waard is en daarom noodzakelijk om een blackjack mee te kunnen maken. Kaarten van 10 punten zitten er genoeg in een stok, maar azen zijn er maar een beperkt aantal en aangezien blackjack het meeste uitbetaald, wil je die natuurlijk zo vaak mogelijk hebben.

Ook met de vijven is iets aparts aan de hand, ook al zou je dat misschien niet zeggen op het eerste gezicht. Je zou het zelfs een tamelijk oninteressante kaart kunnen vinden, aangezien het nou niet echt een puntenaantal is dat je meteen de winst geeft. En laat dat nou ook precies de kracht van een vijf zijn. In haast alle gevallen zal de dealer volgens de regels moeten passen bij 17 punten. Op het moment dat de deler een 5 open heeft liggen, weet je dus dat hij zeker nog een kaart extra kaart moet trekken om boven de 17 uit te komen. Maar doordat de 5 redelijk hoog is voor een lage kaart, is de kans ook groter dat de deler bust zal gaan.

Tellen in de praktijk

Nu je begrijpt wat de kracht is van de aas en de vijf, kun je ook wel beredeneren waarom het handig is om juist deze twee kaarten te tellen. In elke stok kaarten zitten vier azen en vier vijven en elke ronde dat je een aas krijgt gedeeld vergroot de kans dat je in de volgende ronde wel een aas krijgt gedeeld. Hetzelfde is waar voor de vijven natuurlijk, alleen dan van toepassing op de deler.

Aangezien de kans dus groter is dat je een aas krijgt gedeeld in de volgende ronde als deze ronde geen aas valt en dus je kans op blackjack groter is de volgende ronde, is het slim om in die volgende ronde je inzet te verhogen. Als dan weer geen aas valt, verhoog je gewoon weer enzovoorts. Op die manier win je flink wat als je daadwerkelijk blackjack maakt.