Blackjack legende Stanford Wong

Kaartspelers in oude tijden

Elke sport die op professioneel niveau wordt gespeeld en waar veel geld mee te verdienen is, kent zo zijn eigen legendes. Bij voetbal heb je bijvoorbeeld i n Nederland Johan Cruijf, bij Tennis Pete Sampras en bij Formule 1 Ayrton Senna. Dit is bij kansspelen niet anders. Toch zijn veel gok legendes in Nederland beduidend minder bekend dan dat zij bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zijn. Wij vonden het tijd dat daar eens wat verandering in zou gaan komen. Dus willen we vandaag Stanford Wong aan je voorstellen. Een naam die eigenlijk elke blackjack liefhebber zou moeten kennen, maar zeker een bekende naam zou moeten zijn voor professionele blackjack spelers of mensen die dit ambiëren.

Blackjack spelers minder bekend

Nederland is natuurlijk ook niet echt een casino-minded land. In elk geval niet zo erg als de Verenigde Staten. Kijken we bijvoorbeeld naar het toch ook in Nederland erg populaire spel poker. Dan kun je een Amerikaan vragen om tien pokerspelers te noemen en de meeste zal dat binnen een paar tellen lukken. In Nederland zullen de meeste mensen je toch vooral lang aanstaren.

Datzelfde geldt al helemaal voor blackjack legendes. Poker werd een aantal jaar geleden nog in Nederland op televisie uitgezonden, dus daar kennen sommige mensen nog wel wat namen van pokerspelers van. Maar blackjack spelers blijven toch vaak onbekenden. In de VS zijn blackjack en poker toch meer onderdeel van de cultuur en zijn de namen van legendes uit de poker en blackjack wereld veel bekender. Vraag een Amerikaan om een bekende schaatser te noemen en hij zal daar weer problemen mee hebben. Dat is immers meer de Nederlandse cultuur.

John Ferguson

Maar genoeg daarover, door naar Stanford Wong, want deze man verdient het om wat meer bekendheid te krijgen. Al is het alleen maar omdat hij eigenlijk geen Stanford Wong heet, maar John Ferguson. Met een alias als Stanford Wong sta je natuurlijk al meteen met 1-0 voor. Maar daar komen we zo op terug.

John Ferguson werd geboren in 1946 en ging in 1964 economie studeren aan de Stanford University, waar hij een aantal jaar later promoveerde. Tijdens zijn studie begon Ferguson met het spelen van Blackjack. Nadat hij promoveerde ging hij lesgeven aan Stanford, maar het blackjack virus had hem tegen die tijd al flink te pakken. Tegen het einde van zijn contract als universitair docent besloot Ferguson zich volledig op zijn blackjack carrière te richten. Hij nam in zijn laatste semester als docent genoegen met een salaris van één dollar zodat hij geen vergaderingen en andere activiteiten hoefde bij te wonen. Op die manier had hij meer tijd voor het spelen van blackjack.

Stanford Wong

Aan het einde van de jaren zestig en begin jaren zeventig maakte Ferguson naam voor zichzelf als professioneel blackjack speler. Gevoed door zijn successen en vragen van vrienden en andere spelers besloot Ferguson een boek te schrijven over blackjack en hoe je dit op professioneel niveau zou moeten spelen. Dit boek wilde hij echter niet onder zijn eigen naam schrijven en toen zijn eerste keus voor het pseudoniem al bleek te bestaan, stelde een vriend de naam Stanford Wong voor.

De naam Stanford Wong is niet zomaar gekozen. Stanford komt natuurlijk van zijn tijd aan de Stanford Universiteit, maar waar Wong vandaan komt is wellicht minder duidelijk. Wong is een term voor een manier van kaarten tellen in blackjack die door Ferguson populair werd gemaakt. Bij een wong, sta je aan de tafel om de kaarten in het spel te tellen zonder zelf in te zetten bij het betreffende spel. Op het moment dat je de kaarten goed in je hoofd hebt, neem je plaats en hopelijk weet je met de opgedane kennis vervolgens flink te winnen.

Professional Blackjack

In 1975 verscheen het boek Professional Blackjack van Stanford Wong. In dit boek zet Wong zijn methode uiteen en geeft spelers verschillende tips voor het tellen van kaarten, waaronder ook de wong methode, speltechnieken, money management en meer. Dit boek is één van de, zo niet het meest invloedrijke blackjack boek ooit geschreven. Het boek wordt nog steeds gezien als een must read voor iedere serieuze blackjack speler.
Binnen een paar maanden bleek het boek een succes en werd de naam Stanford Wong gemeengoed aan de blackjack tafels in de VS. Later startte hij ook Current Blackjack News, een maandelijkse nieuwsbrief over blackjack die nog steeds elke maand verschijnt en gretig gelezen wordt door blackjack speler van over de hele wereld. Stanford Wong is wellicht de meest invloedrijke blackjack speler ooit door zijn boeken en nieuwsbrieven.