Zo werkt de verdubbel strategie bij blackjack

Zo werkt de verdubbel strategie bij blackjackAls je de verdubbel strategie bij black jack correct toepast, kun je het huisvoordeel met 1,43% verkleinen. Het is een strategie die niet aan elke tafel is toegestaan, maar als je er gebruik van mag maken dan is het belangrijk dat je precies weet wanneer je wel en wanneer je niet de verdubbel optie moet kiezen.

Wat is de verdubbel strategie?

De strategie bestaat uit het verdubbelen van je inzet nadat de kaarten zijn gedeeld. Je kunt op dit moment al zien welke kaarten je hebt gekregen en welke kaarten de dealer heeft. Ter compensatie van het profijt dat je kunt krijgen door je inzet te verdubbelen, kun je daarna maximaal nog maar 1 kaart gedeeld krijgen.

Door op het juiste moment de verdubbel strategie toe te passen zul je op den lange duur meer winst maken. Het is dus altijd een voordeel om aan een tafel te spelen waar deze strategie is toegestaan. In sommige gevallen is verdubbelen ook toegestaan nadat je een paar hebt opgesplitst of zelfs nadat je al een kaart gevraagd hebt. Er bestaan dus verschillende varianten van deze strategie, en het is belangrijk dat je voor het spelen weet in welke situaties de strategie toegestaan is.

Wanneer moet je de verdubbel strategie toepassen?

Veel beginners maken de fout dat ze alleen naar hun eigen kaarten kijken wanneer ze de beslissing nemen of wel of niet te verdubbelen: hebben ze een goede hand, dan verdubbelen ze de inzet. Dit geeft je echter slechts één kant van het verhaal. Het is net zo belangrijk om de kaart van de dealer in beschouwing te nemen.

Daarnaast hangt de keuze voor het verdubbelen ook af van het aantal kaartspellen waarmee gespeeld wordt, omdat dit je winstkansen beïnvloedt. Tot slot is er een klein aantal verschillen in het toepassen van de strategie al naargelang de tafelregels voor het delen aan de dealer. Soms moet deze nog een kaart nemen bij een zachte 17 (17 punten inclusief een Aas die ook als 1 kan tellen), soms niet.

Over het algemeen is het een goed idee om je inzet te verdubbelen wanneer je 11 punten hebt en de dealer heeft geen Aas, of wanneer je 10 punten hebt en de dealer heeft geen 10 of Aas. Wanneer je twee vijven hebt, kun je ook in veel gevallen verdubbelen (behalve als de dealer 10 punten of een Aas heeft). Voor andere beginhanden wordt de strategie ingewikkelder en kun je het beste een strategie tabel raadplegen.

Berekening van de verdubbel strategie

Sommige spelers zijn bang om de verdubbel optie toe te passen omdat je daarna beperkt wordt tot nog maar 1 extra kaart. Toch zal de extra inzet op den duur je winst vergroten. We kunnen dit laten zien aan de hand van de volgende berekening.

Als je begint met een 6 en een 3, en de dealer heeft een 5 dan zul je gemiddeld 59% keer winnen en 41% keer verliezen. Als je dit scenario 100 keer speelt met een inzet van € 1 per ronde, dan maak je een netto winst van € 18 (€ 59 winst van de gewonnen rondes minus € 41 van de verloren rondes).

Door het toepassen van de verdubbel strategie, worden je win kansen verlaagd tot 57%. Belangrijk is echter, dat je nog steeds meer kans maakt om te winnen dan om te verliezen, en omdat je de inzet elke keer verdubbelt, behaal je uiteindelijk meer winst. Zo zul je in dit geval € 114 winnen (€ 2 inzet vermenigvuldigd met 57 gewonnen rondes). Je verliest € 86 (€ 2 inzet vermenigvuldigd met 43 verloren rondes). De netto winst is hierdoor € 28 (€ 114 – € 86), wat € 10 meer is dan de €18 die je wint als de je de verdubbel strategie niet gebruikt.

Speel black jack met je hoofd, niet met je hart

De verdubbel strategie bij black jack is een van de manieren waarop je je winst bij dit spel kunt maximaliseren. Wanneer je op gevoel speelt, kan het lastig zijn deze strategie correct te gebruiken. Het is verleidelijk om bij 10 punten in je hand je inzet te verdubbelen, maar kijk eerst even naar de kaart van de dealer of dit echt wel een goed idee is. Het winstvoordeel van deze strategie kan alleen behaald worden als je de regels strikt volgt en geen beslissingen maakt die gedreven zijn door je emoties.